peti undi
 
 

TIPS AND TRICKS

Dibawah ini ader beberapa tips yang berguna untuk semua lapisan umur yang boleh dicuba pada masa free.....

Game dalam Microsoft Excel 2000 (oleh Ashraf)

Step pertama bukak perisian Microsoft Excel 2000, Pergi kat File > Save as Web Page >Selection Sheet > tandakan kotak Add Interactivity dan save kat file itu kat mana-mana anda suka. Tutup Microsoft Excel. Klik kan fail yang anda save tadi Page.htm dan pergi ke baris WC dan lajur 2000 . klik pada no 2000 dan tekan TAB dan pastikan sel yang aktif (warna putih)berada pada kordinat (2000,WC). (lihat gambar thumbnail). Tekan Shift , Ctrl, dan Alt serentak dan klik pada lambang Microsoft Office pada atas sebelah kiri tanpa melepaskan ketiga-tiga kekunci itu. Dan tahniah anda berjaya masuk ke game rahsia excel

klik pada thumbnail.

Hilangkan Popup Tripod (By Ashraf)

updated on
18/1 2003

Adakah anda mempunyai website sendiri?Anda bosan dengan iklan oleh free webhosting anda?Contohnya popup windows oleh Tripod dan watermark ad oleh geocities.Di sini saya ader tips untuk untuk menghalang iklan yang menghodohkan website anda itu. Saya tumpukan kepada server Tripod.Selepas beberapa lama saya mengkaji behavior popup window oleh Tripod ini saya dapat idea cara untuk mengatasi nya.Saya akan terangkan kemudian.Selepas anda mengupload website anda, anda akan dapati terdapat satu banner yang tidak wujud sebelum ini wujud dalam website anda. Jangan terkejut kerana ia telah dipersetujui oleh anda semasa register akaun dengan Tripod. Apa yang anda perlu buat ialah tukar bentuk iklan itu kepada popup window. (layari Tripod.com untuk mengubah setting itu). Anda perlu tambah Kod HTML berikut pada setiap muka laman anda. Kod yang anda perlu tambah saya kemukakan di bawah ini.(dalam huruf kecil dan bold) manakala kod dalam huruf besar adalah kod sebenar laman anda.Tripod selalu mengubah behavior popup windowsnya jadi anda kena tahu maklumat yang terkini tentang cara mengatasi popup windows ini pada suatu masa yang anda akan dapati popup windows ini muncul kembali.Selamat mencuba sebarang pertanyaan boleh dikemukakan pada buku pelawat. Kita jumpa di lain kali untuk Server Geocities plak...ok...masuk laman ini lain kali sebab ia akan di update..

<HTML>

<HEAD>

</HEAD><noscript>

<body>

</noscript>

<BODY> ..........kod laman anda yg seterusnya..

mIRC secret

(oleh Ashraf)

Saya pasti anda semua pernah menggunakan IRC client iaitu mIRC yang ditulis oleh seorang remaja bernama Khaled Mardam Bey. Di sini ader beberapa trick untuk mIRC . Bukak program mIRC anda dan klik Help > About dan seterusnya pada keyboard anda taip arnie . Perhatikan Gambar Khaled bertukar menjadi seekor patung. Comel bukan? Menurut sumber yang boleh dipercayai arnie adalah teman wanita Khaled betul atau tidak saya tak tahu. Trick kedua adalah seperti di atas juga cuma anda klikkan dengan tepat pada hidung khaled dan sebelum itu pastikan speaker komputer anda dihidupkan. Anda akan dengar bunyi yang lucu setiap kali anda klik pada hidung Khaled. Menarik bukan??

Nokia 3310 cellphone tricks

(oleh John)

Enhanced Full Rate
For activation enter *#3370#
For deactivation enter *#3370*
In both cases the phone will automatically restart.

Firmware check
*#682371158412125#

Service codes
*#0000# or *#9999# (Not Tested)
1st Line - Software Version
2nd Line - Date of Software release
3rd Line - Phone Type.

*#92702689# or *#92772689# Display the phone's software version.

SIM Clock Stop
*#746025625#

Win98 Global Tcp/Ip Bug
Ada satu pepijat di dalam komputer anda jika anda
menggunakan win98 iaitu TCP/IP Bug. Benda nie
menyebabkan os win98 tidak mengenali maklumat
(data) ini. Cara penyelesaiannya:

1. Pergi ke Regedit. Start> run> regedit
2. Cari HKEY_LOCAL_MACHINE\System\
CurrentControlSet\Services\VxD\MSTCP\Parameters
3. Pergi ker bahagian sebelah kanan cari
GlobalMaxTCPWindowSize
4. Jika ada tukarkan nama dia kepada
GlobalMaxTCPWindoSize
5. Kalau tiada benda di atas nie buatkan dia dengan
klik kanan New> Dword >namakan dia seperti yang
ada di langkah ke empat.
6. Masukkan data dengan klik pada registry yang baru
terbentuk dengan klik dua kali. Pilih Decimal dan masukkan 2144

Memainkan Movie dalam PS 1
Salah satu cara selain beli VCD Card ntuk PSone

Memula anda perlu ada :
Nero Burning Rom
Exstream(untuk convert Mpeg ke Avi atau software lain yg sewaktu dengannya}
Cd-R kosong (Cd -RW takleh guna )
Game Psone yang ada banyak movie Cth:THPS 3,2,Final Fantasy dll
CD-Burner/Cd-Writer
Converter Avi kepada str(str ialah format movie untuk PSone), boleh didapati di http://www.megagames.com/psx/files/movieconverter.zip


Memula ambil movie untuk diconvert ke avi
Convert kepada avi pastu gunakan movconverter untuk tukar kepada str format ( Boleh didapati di http://www.megagames.com/psx/files/movieconverter.zip ]

Savekan output kat tempat yang anda mahu save.
Pastu jangan lupa convertkan sekali kepada XA untuk bunyi kalau tak convert nanti tak ada bunyi la.

Lepastu ambil CD Psone ( THPS/MTV Sport TJ Lavin digalakkan kerana telah ditest )
Explorekan CD tu cari fail yang berformat Str
Lepastu tulis nama fail str tu
Cth:intro.str

Lepastu tengok sekali kat fail XA dan tulis semua fail yang ada kat dalam tue
Cth:intro.xa

Lepastu tukarkan nama str yang anda convert dari avi tadi kepada nama seperti yang ada dalam cd
Cth: Tony.str tukar nama kepada intro.str

Buat proses yang sama pada fail yang lain dengan nama fail.str sama dengan CD PSone punya str

Buka Nero Burning Rom
Pilih new data CD
Lepastu drag semua fail PSone
Cari fail str Psone lepastu delete replace dengan anda punya str
Begitu juga dengan XA fail (amaran: pastikan fail XA dalam CD Psone yang asal didelete kesemua dan replace dengan anda punya XA files
Kalau tak ada XA fail sendiri atau tak nak letak sila delete fail XA yang asal kerana pasti ada error masa burn


Burnkan

Lepastu pergi dekat kawan anda pastu tunjukkan game THPS3 Psone ada movie THPS3 Pc punya

Cadangan:anda juga boleh ambil movie lain contoh seperti movie game lain ke, dari VCD ke, dll .......

More Tips&Tricks Coming...Please checks it regularly...

Hak Cipta Terpelihara 2003 ©
Muhd Ashraf Virtual Studio
mamyk@yahoo.com
mengenai diri pengarang biodata diri pengarang komputer aku gambar aku... gambar kawan aku buku pelawat mari mengundi hubungi aku